Het leven na de (echt)scheiding


1. Professionele hulp bij (echt)scheidingsvragen

Zeker wanneer de scheiding voor één van de partners volkomen onverwacht was, is het moeilijk om het leven na de scheiding op te pakken. Boosheid en gekwetstheid beheersen het leven en er wordt meestal meer in het verleden geleefd dan in de toekomst. Daarnaast wil degene, die de scheiding “overkomen” is, vaak dat de boosdoener van de scheiding zijn of haar verdriet en boosheid oplost. Vaak blijven de gekwetste partners langdurig boos op hun ex-partner om hem of haar te straffen. Een veel voorkomende situatie is ook dat de gekwetste partner de ex-partner voortdurend laat voelen dat hij/zij “slachtoffer”is van de scheiding. In de praktijk blijkt echter dat dit gedrag uiteindelijk leidt tot een negatieve spiraal waardoor boosheid en verdriet alleen maar toenemen en de opbouw van een nieuw leven in de weg staat. Een echtscheiding lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld het is immers geen taboe meer zoals vroeger. Hierdoor wordt soms voorbij gegaan aan het enorme verdriet dat een scheiding kan veroorzaken. Voor sommige mensen is een scheiding net zo ingrijpend als een sterfgeval, waardoor ze in een rouwproces terechtkomen waar ze alleen niet meer uitkomen. Verdriet is een moeilijk te hanteren emotie en wordt daarom vaak omgezet in boosheid naar de ex-partner toe. In het geval dat kinderen bij een echtscheiding betrokken zijn, staat het verdriet en de boosheid het gezamenlijke ouderschap in de weg. Ook voor kinderen kan een scheiding dermate ingrijpend zijn dat professionele hulp nodig is om de scheiding te verwerken. 
Veel kinderen en gekwetste ex-partners zijn gebaat bij professionele hulp bij echtscheiding, een zelfhulpgroep of een praatgroep voor de verwerking van de scheiding. Alleen al het feit dat gemerkt wordt dat u en/of uw kinderen niet de enige zijn die zo onder een scheiding leiden, kan al troost en hulp bieden.

2. Hoe om te gaan met stress na de scheiding?

Een scheiding neemt heel veel negatieve emoties met zich mee. Soms kunnen deze emoties lijden tot stress. Dit kan er weer voor zorgen dat u niet meer goed kunt functioneren in uw dagelijkse leven. Tijdens een scheiding is het heel belangrijk dat u zichzelf af en toe een rust moment geeft. U moet ervoor zorgen dat u relax- momentjes hebt. Aan de andere kant is het belangrijk dat u voldoende actief blijft. Ga vooral sporten. Blijf niet stil staan, zorg dat u vooruit blijft kijken.
Wees goed voor u zelf. Het toegeven dat u stress hebt en er goed mee omgaan is een hele belangrijke stap om er weer vanaf te komen. Hieronder staan een aantal manieren om door de moeilijke tijd van stress door te komen en hoe u van stress na een scheiding af komt.

1. Zorg dat u aandacht heeft voor uw emotionele behoefte. 

Zoek hiervoor bijvoorbeeld een club waarbij er meer mensen die in uw situatie zitten bij elkaar komen. Dit zijn allemaal “lotgenoten” die precies hetzelfde doorgaan als u. Vaak worden dit soort sessies geleid door een professionele psycholoog. Ook in therapie gaan kan een goede manier zijn. Ook praten met vrienden kan helpen als u even wordt overspoeld door emoties. 

2. Houdt u zelf fysiek sterk. 

Niks helpt beter bij stress (dus ook bij stress na een scheiding) dan sporten. U hebt zo even tijd om in gedachten weer te ordenen. Zorg dat u een vast schema heeft en houd u zelf hier aan. Het helpt om de spanning die u hebt opgebouwd te verminderen en ook is dit een goede manier om uw woede er uit te gooien.

3. Doe vooral dingen die u een prettig gevoel geven. 

Lees een goed boek, ga lekker in bad, ontwikkel een hobby en eet vooral gezond. Omringt u met positieve mensen die naast een goede gesprekspartner voor de moeilijke momenten, ook vooral leuke dingen met u doen. Ga naar buiten en onderneem iets!

4. Laat problemen los waar u zelf niets aan kunt veranderen. 

Probeer, als u wordt geconfronteerd met nare, vervelende situaties deze van u af te zetten. Tijdens een scheiding wordt u mogelijk elke dag geconfronteerd met nare situaties. Probeer voor het slapen gaan deze situaties een plek te geven. Als u er geen controle over hebt, probeer u dan te focussen op zaken waar u wel controle over hebt.

5. Geef u zelf toestemming om emoties toe te laten. 

Probeer niet te krampachtig je emoties uit te bannen. Emoties horen nou eenmaal bij een scheiding. Door alles weg te stoppen komt u op een later tijdstip met uzelf in de knoop. De emoties komen er vroeg of laat toch uit. Probeer ze dan geleidelijk toe te laten. Probeer niet te drinken en geen drugs ter gebruiken, deze activiteiten zorgen ervoor dat uw emoties worden versterkt en dat kan zeer nare consequenties hebben. Probeer te allen tijde uw kinderen niet te confronteren met uw emoties. Probeer hoe moeilijk dit ook is een veilige en stabiele omgeving aan uw kinderen te bieden. Als u boos of verdrietig bent moet u dit niet afreageren op uw kinderen.

6. Stel uw verwachtingen bij. 

Niemand heeft controle over de gevoelens en acties van anderen. Tijdens uw huwelijk had u het gevoel dat u enige controle had over uw partner. Dit bleek uiteindelijk niet helemaal waar te zijn. Nu u in scheiding ligt heeft u nog minder controle over uw (ex) partner. Probeer hier ook vooral geen controle over te krijgen. Dit zal alleen maar lijden in frustraties.

7. Probeer te genieten als het even kan. 

Vergeet niet te lachen en te spelen, vergeet niet dat er mensen zijn die er altijd voor u zullen zijn en van u houden. Zoek ze zo vaak mogelijk op of nodig ze uit. Blijf onder de mensen komen, isoleer uzelf niet.

Dit zijn een aantal manieren om de moeilijke tijd van een scheiding wat beter door te kunnen komen. Ik hoop dat dit artikel u helpt om de stress na of tijdens een scheiding te kunnen voorkomen of te verminderen.

3. De alleenstaande ouder 

Als alleenstaande ouder is het vaak moeilijk om over opvoedingsvragen of opvoedingsproblemen een klankbord te vinden. Via internet kan contact gezocht worden met lotgenoten op de volgende sites.

LINKS voor de alleenstaande ouder: 

- alleenwonen.nl http://www.heinpragt.com/scheiding/alleenwonen_echtscheiding.php
- singleparent.nl http://www.singleparent.nl/
- ouderalleen.nl http://www.ouderalleen.nl/ 
- eenoudergezin.nl http://www.hetkennisweb.nl/navmenu/04_jaar/in_het_gezin/eenoudergezin 

Vakantie 

Om als alleenstaande ouder op vakantie te gaan kan - zeker de eerste keer- een lastige aangelegenheid zijn. Vaak is het vakantiebudget lager dan voor de scheiding waardoor vervoer en verblijf anders moeten worden geregeld dan men voorheen was gewend. Informatie over vakanties voor alleenstaande ouders vindt u via onderstaande Links.

- Vakantieanders.nl http://vakantieanders.wordpress.com/
- 1-ouder-vakantie.nl http://www.1-ouder-vakantie.nl/ 
- Alleenstaande ouder vakantie  http://www.estivant.nl/home?utm_nooverride=1&;;;gclid=COXi7LyD7q8CFaYJtAod2Rs13Q

4. Weer single na de scheiding

Net uit elkaar, de boedelscheiding is achter de rug en het juridische gesteggel zo goed als voorbij. Daar zit je dan, en je vraagt je af: hoe pak ik de draad weer op? Hoe kom je op gang in deze moeilijke fase van verdriet, boosheid, teleurstelling, onzekerheid en futloosheid? Psycholoog en singletherapeut Liselotte Visser geeft 7 tips voor een goede doorstart. 

1. Zoek de balans tussen binnen blijven en buiten spelen 

Begin bij het begin: je verdriet, boosheid, frustraties en andere emoties. Mensen hebben de neiging om in emotioneel heftige tijden extreem gedrag te vertonen: de een trekt zich terug en wentelt zich in zijn ellende, de ander gaat de boer op en probeert te vergeten. Erop uitgaan is goed, vluchtgedrag niet. Zit je echt in de put, geef jezelf dan de tijd om te 'rouwen'. Veel praten met een heel goede vriend of vriendin helpt, en als je die niet hebt, kun je van een paar gesprekken met een therapeut al heel erg opknappen. Het is belangrijk dat je pijn durft te voelen. Als je daar doorheen gaat, kom je vanzelf in de volgende fase. Pas wel op voor zelfmedelijden, verdrink niet in je tranen. Zodra je een klein beetje energie voelt: hup, ga de hort op! En: deel je verdriet niet met de kinderen. Het is belastend voor ze en kan ze in een loyaliteitsconflict brengen. 

2. Zorg goed voor jezelf (en neem een vaste oppas!) 

Je maakt een moeilijke tijd door, dus wees extra lief voor jezelf. Doe dingen waarvan je je lekker gaat voelen, zoals sporten, een cursus kleien of saunabezoek, en regel een vaste oppas. Dat klinkt als een open deur, maar je moest eens weten hoeveel vrouwen uit schuldgevoel boven op de kinderen zitten. Je bent echt geen slechte moeder als je een of twee avonden gaat sporten met een vriendin. Integendeel. Een fijne oppas op vaste dagen biedt de kinderen stabiliteit, en als jij je beter gaat voelen is dat uiteindelijk óók goed voor de kids. 

3. Richt je leven opnieuw in

Bij een scheiding leg je als vanzelf de focus op alles wat je verloren hebt, maar er valt ook winst te behalen. Je hebt nu de kans om de dingen op te pakken waar je niet aan toekwam door de relatie(problemen). Begin met de financiën; zet aan het eind van de maand al je geldzaken op een rij, houd een kasboek bij. Op die manier krijg je weer wat grip op de dingen. Zo kun je het ook op andere levensgebieden aanpakken. Hoe tevreden ben je met je werk, vriendenkring, hobby's, sport, uiterlijk? Dit helpt je ook bij het helingsproces; je leert zien dat een scheiding niet alleen problemen maar ook veel nieuwe kansen biedt. 

4. Betrek de kinderen bij het huishouden 

Alleen een huishouden runnen, slurpt energie en er is niks op tegen om de kinderen mee te laten helpen. Het is gezonder voor een kind om de hond uit te laten en de afwas te doen, dan een constant gestreste vader of moeder om zich heen. Sterker nog, kinderen vinden het fijn om te helpen. Vraag welk klusje ze willen doen en leg uit waarom dat nodig is ('Mama is nu alleen, en dat betekent meer werk voor ons allemaal'). 

5. Neem verantwoordelijkheid voor de band met je ex en zijn ouders

Ook al ben je niet meer met je ex, je blijft wel samen ouder. Gun je kinderen een goede band met hun vader en zijn ouders – behalve als ze daar zelf niet voor open staan. Zet je beste beentje voor om de band goed te houden (of krijgen), blijf positief. Daar heb je straks ook zelf voordeel van. Kom je er echt niet uit, zoek dan hulp. Ook voor gescheiden stellen kan een relatietherapeut veel betekenen. 

6. Zoek nieuwe mensen op (vooral andere singles!)

 35-plussers doen vaak een beetje krampachtig over nieuwe contacten. Het idee dat ze niet genoeg vrienden hebben, voelt een beetje als falen. Maar je vriendenkring is door de scheiding misschien wel gehalveerd. Neem een voorbeeld aan jongeren. Als ze naar een andere stad verhuizen, sluiten ze zich vaak aan bij een vereniging, gaan naar de kroeg. Er zijn tegenwoordig veel organisaties die leuke dingen organiseren voor single parents. Diners, feesten, complete vakanties. Als je dat wat geforceerd vind, bedenk dan dat je het jezelf juist veel makkelijker maakt door met andere alleenstaanden om te gaan. Gelukkig getrouwde stellen maken je nu niet vrolijker. 

7. Zin in een nieuwe liefde? Doen!

De beste remedie tegen een gebroken hart is een nieuwe verliefdheid. Echt niet iedereen hoeft eerst door een verwerkingsperiode heen. Zolang je niet aan het vluchten bent voor je gevoel, is er niks aan de hand (En je weet zelf heel goed of je dat doet!). Eén ding: houd de kinderen voorlopig buiten je romantische escapades. Haal je nieuwe vlam niet meteen in huis, maar wees er wel open over. Stiekem gedrag voelt heel naar en leidt tot onzekerheid; openheid geeft vertrouwen.

5. Speciaal voor vrouwen: Vrouwengezondheidscentrum in Maastricht

Wat biedt het Vrouwengezondheidscentrum Maastricht 

Het Vrouwengezondheidscentrum Maastricht is een kleinschalige organisatie met een professioneel team van hulpverleners die diverse individuele trajecten, groepsbijeenkomsten en cursussen op maat aanbiedt, specifiek gericht op vrouwen. Er zijn verschillende thema’s op het gebied van sociale vaardigheden, weerbaarheid, gezondheid, gezondheid en bewegen. Bovendien biedt het Vrouwengezondheidscentrum Maastricht naast cursussen ook meerdere vormen van hulpverlening en individuele gesprekken aan. 

Groep- en individuele bijeenkomsten voor gescheiden vrouwen.

Ben je gescheiden en vraag je je af “hoe nu verder?” Zijn alle praktische zaken geregeld, maar voel je je emotioneel nog niet op orde? Dan is de groep “Opstaan en opnieuw beginnen” wellicht iets voor jou die georganiseerd wordt door het Vrouwengezondheidscentrum in Maastricht. In 8 bijeenkomsten kijk je terug op je relatie, leer je daaruit je lessen, zet je jou kwaliteiten op een rijtje en geef je vorm aan je nieuwe leven. Aan de hand van je eigen verhaal (en situatie) en door het delen hiervan in een groep of individueel met een coach werk je aan rouwen en loslaten, je kracht hervinden en je leven opnieuw richting geven. 
Kosten:            € 40,- voor 8 bijeenkomsten 
Aanvang:         Diverse startdata per jaar 
Locatie:           Vrouwengezondheidscentrum Maastricht 

6. Alleenstaande vaders 

Na een scheiding blijven de kinderen meestal bij hun moeder wonen. Slechts in 5% van de gevallen wonen kinderen fulltime bij hun vader. In 15% van de gevallen deelt de vader de zorg van de kinderen in de vorm van een co-ouderschap. Hoe gaan alleenstaande vaders om met het ouderschap? 

Voor vaders is het vaak minder vanzelfsprekend om de zorgtaken na een scheiding over te nemen. Over het algemeen hebben zij een fulltime baan, wat de combinatie met opvoeden en 'er voor de kinderen zijn' knap lastig maakt. Dat geldt overigens ook voor alleenstaande moeders, maar zij namen de zorgtaken vóór de scheiding meestal ook al op zich. 

Boekentips

Als alleenstaande vader kun je waarschijnlijk wel wat steun gebruiken. Onderstaande boekentips kunnen daar een bijdrage aan leveren. En dan kom je misschien al snel tot de conclusie dat je het helemaal nog niet zo gek doet! 

Succes Vaders

De auteur van dit boek Theo Theobald is een alleenstaande vader zonder speciale ervaring op het gebied van opvoeding. Op vaak humoristische wijze vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen als gescheiden vader met twee jonge kinderen. Zo wil hij bijvoorbeeld aantonen dat mannen wel degelijk meer dingen tegelijk kunnen doen: strijken, naar de televisie kijken en ook nog een biertje drinken.
De auteur besteedt verder aandacht aan de meest uiteenlopende 'regeldingen', de rol van de school, de begeleiding van de kinderen bij tegenslagen en de stijl van de opvoeding. Kortom, een boek dat prettig leest, herkenning geeft en je voorziet van tips om een succes vader te worden.
Auteur: Theo Theobald Uitgeverij Aspekt 2007 ISBN: 9789059116467 Prijs: € 14,95

Bel vrijblijvend 043 - 850 5855 of vraag middels het onderstaande contactformulier een GRATIS informatiegesprek aan.


Bekijk onze privacyverklaring.