TIPS!

 

Zorg dat je goed voorbereid bent als je tegen je kinderen gaat zeggen dat jullie uit elkaar gaan. Denk na wat je gaat zeggen, verwacht geen lange discussie, maar wees wel duidelijk. Samen met een onafhankelijk derde, zoals een scheidingsmediator, kun je je voorbereiden op dat gesprek.

Voorkom dat je kind boodschapper wordt.  

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in aanmerking komen voor de fiscale heffingskortingen als iedere ouder een kind op zijn of haar adres laat inschrijven. Maak afspraken via welke polis de kinderen voor ziektekosten zijn verzekerd.

Bedenk wat je doet als je kind ziek is bij de andere ouder en daardoor niet bij jou kan komen. Je kunt dan bijvoorbeeld regelen dat, zodra je kind weer beter is, hij de volgende keer wat langer bij jou verblijft.

Spreek af dat de ouder bij wie het kind verblijft, zorg draagt voor het vervoer naar de andere ouder. Dit bespaart je kind het wachten op zijn vader of moeder.

Als je baby net geboren is en jullie gaan uit elkaar of zijn dat al, hou er dan als vader rekening mee dat moeders zich vooral richten op het kindje. En waarschijnlijk minder op jouw behoefte om vader te zijn. Ongetwijfeld is dit een emotioneel beladen periode voor jullie beiden. 

Kinderen tussen 3 en 5 jaar hebben zich gehecht aan verschillende mensen. Dat kunnen leidsters op het kinderdagverblijf zijn, een leerkracht of een buurvrouw. Vaak is een opa of een oma een belangrijke alternatieve hechtingsfiguur, bij wie het kind terecht kan als hij even troost en rust nodig heeft.

Kleuters zijn graag met vriendjes en vriendinnetjes. Stimuleer dat bij je kind en nodig ze bij je thuis uit. Het maakt het voor jou en je kind een stuk gezelliger in huis!

Als je tussen de 6 en de 9 jaar bent kan een week erg lang zijn als je naar je vader of moeder verlangt. Hou daar rekening mee en probeer een contactmoment in die week af te spreken. Je kunt bijvoorbeeld samen eten op een doordeweekse dag.

Goed ouderschap betekent ook dat je naar je kind luistert en hem zelf keuzes leert maken. Laat hem meedenken in de invulling van vakanties, verleid hem tot het geven van meningen.

Betrek je kind bij het maken van een contact- en omgangsregeling. Luister naar wat hij/zij wil en verlangt van jullie als ouders. Maar wees duidelijk over dat niet hij, maar jullie als ouders beslissen.

 

Bel vrijblijvend 043 - 850 5855 of vraag middels het onderstaande contactformulier een GRATIS informatiegesprek aan.


Bekijk onze privacyverklaring.