Voor de kinderen


Deze pagina is speciaal voor jou als kind! Hier vind je antwoord op heel veel vragen over de scheiding van je ouders. 

KLIK HIER en daarna op het kind van jouw leeftijd!

1. Waarom gaan ouders scheiden?   

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouders gaan scheiden, omdat ze uit elkaar gegroeid zijn en niet meer van elkaar houden. Als ouders uit elkaar gegroeid zijn, vinden ze het niet leuk meer om dingen samen te doen en ergeren ze zich snel aan elkaar.

Vaak duurt het een tijd voordat ouders het echt merken dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Dat betekent dus dat het thuis waarschijnlijk al een tijdje minder gezellig is geweest. Omdat ouders vaak te laat ontdekken dat ze uit elkaar gegroeid zijn, kunnen ze er meestal niets meer aan doen om het huwelijk te herstellen. 

Daarnaast gebeurt het vaak dat wanneer de ouders het thuis niet meer leuk hebben dat één van je ouders verliefd wordt op een ander. Het verliefd worden is dan niet de oorzaak van de scheiding, maar wel de aanleiding om te gaan scheiden. 

Als kind mag je weten waarom je ouders gaan scheiden. De meeste kinderen willen niet alle details weten, omdat ze dat niet fijn vinden.

2. Schuld?

In elk geval staat voorop dat een kind nooit de schuld heeft van de scheiding van zijn vader en moeder. Als ouders ruzie hebben over de scheiding dan geven ze elkaar vaak de schuld van de scheiding en proberen ze elkaar zwart te maken. 

Ouders hebben meestal samen schuld aan de scheiding, ook als één van je ouders een relatie heeft met een ander. Als het huwelijk van je ouders echt goed was geweest, was je vader of je moeder geen relatie begonnen met een ander. 

In elk geval maakt het voor kinderen niet uit wie de “schuld” heeft bij de scheiding, want de scheiding is voor kinderen al vervelend genoeg.

3. Zwart maken    

Als je ouders erg boos op elkaar zijn, gaan ze soms nare dingen over elkaar zeggen. Eén van de vervelendste dingen is dat je daar als kind tussen komt te staan. Je kunt als kind best zeggen dat je er niet tegen kunt dat je vader je moeder zwart maakt of dat je moeder je vader zwart maakt. Als ouders eenmaal zijn begonnen om elkaar te beschuldigen, is het moeilijk voor ze om daar mee op te houden. Als kind hoef jij je ouders niet op te voeden door steeds te zeggen dat je het vervelend vindt dat ze elkaar uitschelden. Spreek daarom met je ouders een codewoord af. Het codewoord moet er dan voor zorgen dat ze geen lelijke dingen meer over elkaar zeggen. Bedenk alleen, met je broertje(s) of zusje(s) of met je vriendjes een leuk of grappig codewoord.

4. Waar ga je wonen na de scheiding? 

Omdat het voor kinderen vaak te moeilijk is om een keuze te maken waar ze gaan wonen na de scheiding, is het in de wet geregeld dat de ouders dat voor de kinderen moeten beslissen. Als je ouders daar samen niet uitkomen dan neemt de rechter voor hen een beslissing. 

Daarnaast staat in de wet dat kinderen vanaf twaalf jaar mee mogen denken over waar zij graag willen wonen na de scheiding en hoe vaak ze de ouder zien waarbij ze niet wonen. Ook als je jonger dan twaalf jaar bent, kun je aangeven wat jij graag wil. 

Omgangsregeling 

Als één van je ouders een hele drukke baan heeft, is het vaak niet mogelijk om vast bij die ouder te wonen, omdat je dan teveel alleen thuis zou zijn. Je gaat dan wonen bij de ouder die het minste werkt en krijgt een omgangsregeling met de andere ouder. 

Heel vaak spreken de ouders een omgangsregeling af waarbij je één weekeinde in de twee weken bij de andere ouder bent. Veel kinderen willen graag de andere ouder vaker zien. Dat kan ook best want de omgangsregeling is een afspraak tussen de ouders en is geen wet. 

Als je de andere ouder vaker wil zien, kun je dat zeggen tegen je ouders. Misschien kan de andere ouder bijvoorbeeld je brengen en halen naar sport of muziek of kan de andere ouder regelmatig vrij nemen op een middag dat jij ook vrij bent. 

Het is ook mogelijk dat het bezoekweekeinde al begint op vrijdag en pas eindigt op maandag. Met andere woorden: de omgangsregeling kan er op veel verschillende manieren uitzien. 

Co-ouderschap 

Als je beide ouders evenveel werken en vrije tijd hebben, kunnen ze een co-ouderschap afspreken. Dat betekent dat je voor een deel bij je vader en voor een deel bij je moeder woont. Dat is voor de meeste kinderen heel fijn, omdat ze dan met hun beide ouders evenveel contact hebben. 

Wel is het soms lastig dat er soms spullen zijn die je nodig hebt bij de andere ouder liggen. Maak daar goede afspraken over met je ouders, zeker als ze ver bij elkaar uit de buurt wonen.

5. Het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is bedoeld om zaken voor beide ouders en jullie kinderen praktisch en haalbaar te regelen. 

Vanaf 1 maart 2009 is een ouderschapsplan verplicht. Dit is om het contact en betrokkenheid van beide ouders na de scheiding met het kind te waarborgen. In het ouderschapsplan leg je samen met je ex-partner vast welke omgangsregeling jullie kiezen, hoe de kinderen worden opgevoed en wat de praktische verdeling van de zorgtaken is. 

De kernpunten van het ouderschapsplan 

Ouders die gaan scheiden worden verplicht gesteld om afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan over:. 

  • De manier waarop ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen en het recht en de verplichting van de omgang invullen.
  • De manier waarop beide ouders elkaar informatie verstrekken en raadplegen over belangrijke zaken zoals persoonlijke en financiële kwesties van hun minderjarige kinderen.
  • Kinderalimentatie, dus de kosten van de verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen. 
  • Verder worden ouders ook verplicht om de ontwikkeling van de band van het minderjarige kind met de andere ouder te bevorderen.

Praktische voorbeelden zijn o.a.:

  • omgangsregeling. Wanneer en bij wie verblijft jullie kind? Hierbij horen ook afspraken over de vakanties. 
  • schoolkeuze. Naar welke school gaat jullie kind qua afstand en soort school?
  • maximale afstand tussen woonplaats van beide ouders. Wanneer jij of je ex verhuist, moet de afstand voor jullie kind te overbruggen blijven.
  • verjaardag van jullie kind. Bij welke ouder wordt het gevierd, hoe wordt het kinderfeestje geregeld?
  • belangrijke beslissingen. Over welke zaken behoren jullie altijd met elkaar te overleggen?
  • afspraken over de opvoeding. Wat mag wel en wat mag niet. Op welke manier wordt er gecorrigeerd of gestraft?
  • informatie-uitwisseling over schoolzaken, gedrag, vriendjes, interesses, problemen, gezondheid en emoties van jullie kind. Hoe communiceren jullie met elkaar?
  • cadeaus. Wanneer geef je cadeaus en hoe groot mogen deze zijn, zodat er niet te veel verschillen tussen beide ouders hierin zijn?
  • eten en drinken. Afspraken over gezond eten, eetgewoontes en dergelijke.
  • sport en hobby’s. Welke vind je allebei belangrijk en wie zorgt waarvoor, zowel financieel als het regelen van het lidmaatschap en halen en brengen?
  • geld. Alimentatie natuurlijk, maar ook wel of geen spaarrekening. Goede bedoelingen alleen zijn vaak niet genoeg. Door van tevoren duidelijke afspraken te maken, voorkom je onenigheid. Zowel voor jou, je ex-partner en jullie kinderen betekent het maken van afspraken meer rust, omdat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. 

TIP Een ouderschapsplan is niet gebeiteld in steen. Als ouders kunnen jullie in de loop der tijd aanpassingen doorvoeren of aanvullingen doen. Vaak zijn deze ook nodig omdat een kleuter bijvoorbeeld andere behoeftes heeft dan een tiener. Voorwaarde is wel dat dit in onderling overleg gebeurt en dat jullie er allebei achter staan. 

Bel vrijblijvend 043 - 850 5855 of vraag middels het onderstaande contactformulier een GRATIS informatiegesprek aan.


Bekijk onze privacyverklaring.